Fifty Fit

Fifty Fit, tafeltennis voor ouderen

Steeds vaker dringt de vraag zich op in hoeverre er mogelijkheden  zijn voor de 50-plussers,  die bij veel (veld)sporten aan de zijlijn staan of in de sportschool  teveel op zichzelf zijn aangewezen,  maar wel een manier zoeken om aan hun basisconditie te werken. Inmiddels is  er  binnen TTCV/van Herwaarden  al enkele jaren een groep van ca. 25 ‘senioren’ wekelijks actief.  Plezier in tafeltennis, gezond bewegen en gezelligheid zijn de belangrijkste kenmerken. Landelijke cijfers tonen aan dat tafeltennis een zeer laagdrempelige sport is die je op eigen niveau tot op hoge leeftijd kunt beoefenen.

Belangstelling of meer weten en zien? Mail dan naar: pr@ttcv.nl . Wij nemen dan altijd contact met u op. Bellen kan natuurlijk ook:  06-51548195

Of kom even kijken op vrijdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur in het Tafeltenniscentrum op het PWA-sportpark Adres: TTCV/van Herwaarden, PWA Sportpark 9, 5461 XL  Veghel.


Klik hier voor een filmpje over Fifty Fit

Tafeltennis, een gezondheidsport

Iedereen kent tafeltennis en iedereen heeft wel eens tafeltennis gespeeld. Thuis in de garage, zolder of kelder, op school of bedrijf tijdens de pauze, op de camping tijdens de vakantie. Iedereen kan tafeltennissen (of ping-pongen) op zijn/haar niveau, jong of oud, heel fanatiek, competitief of recreatief, het maakt niet uit…………………… iedereen kan het.

Wat vaak onderbelicht blijft is dat tafeltennis een heel laagdrempelige sport die tot op hoge leeftijd beoefend kan worden. In tegenstelling tot veldsporten, zoals bijv. voetbal of hockey,  en zaalsporten zoals hand- of basketbal, is tafeltennis geen ‘contactsport’ en is de belasting van het lichaam relatief laag. Hierdoor is er ook een laag risico van blessures.

Wat veel mensen niet weten is dat tafeltennis ook nog veel andere voordelen op het gebied van gezondheid en welzijn.  Door het spelen van tafeltennis werk je zelf aan:

  1. verbetering van de hand-oog coördinatie Je reactiesnelheid wordt beter, je ziet, denkt en handelt sneller op de actie van de andere speler. Dat gaat met kleine stapjes, maar je merkt dat je ‘scherper’ reageert op de dingen die je waarneemt.
  2. training van je geheugen Wetenschappers hebben in diverse onderzoeken gezien dat tafeltennis de hersenen sterk activeert. Tijdens het spel moeten de hersenen voortdurend snel ‘schakelen’. Je ziet, denkt en handelt binnen de seconde. Bettine Vriesekoop, de voormalige tafeltennis heldin van Nederland, noemde tafeltennis ook wel: “schaken op de 100 meter sprint”
  3. verbetering van het evenwicht  en balans Tafeltennis is niet alleen slaan met het tafeltennisbatje, maar veel meer in de ‘juiste positie’ staan. Wanneer je ‘lichtvoetig’ bent, merk je dat je gemakkelijker het evenwicht bewaart en voortdurend in balans bent om je lichaam te verplaatsen
  4. verbetering van je conditie Tafeltennis is, net als overige sporten, gezond voor hart, bloedvaten en spieren. Rekening houdend met leeftijd, basisconditie en mogelijke fysieke beperkingen, kan iedereen met tafeltennis blijvend werken aan zijn of haar conditie
  5. kansen om je kennissenkring te vergroten Tafeltennis is naast ‘plezierig werken aan lichaam en geest’ ook een manier om andere mensen te ontmoeten. Wijk- en dorpsgenoten die sportief door het leven gaan, staan ook open voor contacten met anderen. Gezelligheid hoort er ook bij.

Kortom: tafeltennis is goed voor je GEZONDHEID en WELZIJN!

 

Fifty Fit Tafeltennis

Binnen tafeltennisvereniging TTCV/van Herwaarden is een aantal senioren (50+) elke week actief bezig met tafeltennis. Zij weten uit eigen ervaring te vertellen wat tafeltennis voor hen betekent. Het belangrijkste aspect daarbij: lekker actief met elkaar sporten en gezellig met elkaar ontspannen na afloop. Binnen de club zijn zij onze ambassadeurs voor het gezondheidssport Fifty Fit, dat TTCV/van Herwaarden speciaal heeft ontwikkeld.

Het Fifty Fit programma bestaat uit een aantal wekelijkse lessen van ca. 2 uur  en zijn gericht op het verbeteren/behoud van uw conditie en beweeglijkheid (motoriek) door middel van gerichte oefeningen. Op ontspannen, plezierige en verantwoorde wijze kunt u werken aan uw fitheid en preventie van bepaalde blessures. Onze ervaren trainers brengen u de beginselen van het tafeltennis bij, maar hebben ook oog voor een goede warming-up. Uiteraard houden zij rekening met ieders fysieke conditie en eventuele beperkingen. Tenslotte staat tafeltennis erom bekend geschikt te zijn voor iedereen! En natuurlijk is er tussentijd ruimschoots gelegenheid om even op adem te komen en een kopje koffie of thee te drinken (inbegrepen in de cursusprijs). Voor deze cursus hoeft u geen bijzondere zaken aan te schaffen. Sportkleding (of licht dragende vrije tijdskleding) en een paar sportschoenen zijn voldoende. De overige zaken, zoals tafeltennisbatjes en balletjes zijn aanwezig.

Na afloop zullen we graag met terugkijken op deze lessen, horen graag uw eigen ervaring en opmerkingen. Natuurlijk kunt u altijd aansluiten bij de vaste groep senioren, maar is geen enkele verplichting.